Svetový týždeň rešpektu k pôrodu pod Tatrami (2007)

Každoročne v máji vyhlasuje aliancia AFAR vo Francúzku Svetový týždeň rešpektu k pôrodu. Jeho cieľom je rôznymi aktivitami upozorniť na to, že pôrod má dosah nielen na ženu – rodičku a jej najbližších, ale na celú spoločnosť. Snaží sa ho zbaviť tabu, s ktorým sa táto téma potýka a pomáha pri presadzovaní najnovších výsledkov vedeckých výskumov do pôrodníckej praxe. Na Slovensku tento ročník organizovalo občianske združenie Slovenské duly. Po celom Slovensku, aj pod Tatrami, sa konalo množstvo aktivít.

Téma roku 2007

Každý ročník je špecifický svojím zameraním. V tomto roku to bola snaha o rozšírenie iniciatívy MOTHER FRIENDLY HOSPITAL (nemocnica priateľská matkám). Jednou z jej z podmienok pre pôrodnicu je „neobmedzený prístup k nepretržitej emocionálnej a fyzickej podpore od skúsenej ženy, duly alebo pôrod podporujúcej/ho profesionálky/a.“

BESEDY
V podtatranskom regióne sa konali tri besedy o dulách a prirodzených pôrodoch. Každá bola v inom meste a v inom materskom centre. V Spišskej Novej Vsi v MC Dietka, v Poprade v MC Bambino a v Kežmarku v MC Slimáčik. Dokopy sa besied zúčastnilo cca 45 žien. Ako to už v materských centrách býva, pri všetkých akciách bola aj kopa detí, o ktoré nám vlastne vždy, keď sa bavíme o pôrodoch a veciach s tým súvisiacich, ide.

Besedy boli zamerané na spoznanie práce duly a na to, ako vie dula v žene povzbudiť prirodzený priebeh tehotenstva a pôrodu. Taktiež sme hovorili o vzťahu dula – personál – otecko – mamička. Besedy boli doplnené videoprojekciou filmu o normálnom pôrode a stretnutiami so ženami, ktoré už s dulou rodili. Ďakujem im za ochotu prísť sa podeliť so svojimi skúsenosťami.

TVORIVÉ STRETNUTIE ŽIEN
V polovičke mája sa konala v galérii U sediaceho anjela v Kežmarku akcia Dotyk života. Tohto umelecko-zážitkového stretnutia sa zúčastnilo 10 žien. Pre ne bola celá akcia určená. Tri malé ratolesti nám pri maľovaní asistovali. 🙂

Ako inšpiráciu sme si pozreli fotografie z výstavy Umění porodit z Prahy, ktorá bola tento rok taktiež realizovaná v rámci Svetového týždňa rešpektu k pôrodu. Porozprávali sme si zážitky z vlastných prežitých pôrodov. A potom – rozprávali sme sa o tom, ako by sme chceli prežiť ďalšie pôrody.

Po príjemnej diskusii sme sa pustili do práce. Samostatne i skupinovo. Maľovali sme pekné i hrozivé momenty. Vznikli prekrásne dielka, ktoré momentálne môžete vidieť vystavené v MC Slimáčik v Kežmarku. Táto akcia jednoznačne splnila svoj účel. Otvorili sme v mysliach tému pôrod a ešte sme sa pritom aj dobre pobavili. Ale to nie je všetko. Na budúci rok by sme s galériou U sediaceho anjela rady rozšírili spoluprácu a urobili veľkú výstavu o pôrode priamo tam.

DULY V PÔRODNICI
V kežmarskej pôrodnici sme realizovali akciu Duly v pôrodnici počas jedného dňa. Okrem mojej osoby (chodievam sem s mamičkami k pôrodom), bola prítomná aj dula študujúca – Janka Ivanecká z Košíc.

Mali sme možnosť pozhovárať sa s pôrodnými asistentkami i s pánom primárom a priblížiť im našu prácu i teoreticky, čo počas prebiehajúceho pôrodu nie je možné. Zoznámili sme sa i so študentkou pôrodnej asistencie, ktorú práca duly zaujala, mnoho sa teda pýtala a my sme rady odpovedali.

Na oddelení šestonedelia sme sa rozprávali s čerstvými mamičkami. Počúvali sme ich zážitky, postrehy z pôrodnice, zdieľali ich pocity a tešili sme sa spoločne z krásnych bábätiek. Snažili sme sa povzbudiť ich sebavedomie po prežitých pôrodoch a povzbudiť ich v starostlivosti o novorodencov. Proste „dulia práca“.

Aj týmto by sme sa rady poďakovali za nesmiernu ochotu spolupráce.

Ľuba Lapšanská